Recension: It Takes Two

Spelbladet har testat succéspelet It Takes Two — frågan är om det lever upp till sitt rykte?

Efter mängder av utmärkelser — däribland som årets bästa spel — blev jag nyfiken på vad It Takes Two handlade om och hur bra det egentligen var, så på julafton fick vår 10-åriga dotter spelet i julklapp. Så vad handlar det om?

Handling

Föräldrarna Cody och May bor i en villa tillsammans med sin dotter Rose, som märker att föräldrarna glider längre och längre ifrån varandra. I sin ensamhet ute i boden i trädgården tillverkar hon två dockor — en för mamman och en för pappan — samtidigt som hon önskar att de skulle komma bättre överens; och vips så vaknar dockorna till liv.

Frågan är nu hur dockorna som porträtterar Cody och May ska kunna ta sig från sina nya skepnader som dockor till sina vanliga kroppar? Oavsett vad de tycker om situationen behöver de samarbeta för att försöka bryta förtrollningen. Spelet har börjat.

Spelmekanik

Som du säkert förstår är man två spelare i det här spelet, och i stort sett hela spelet är uppdelat i så kallad split screen (delad skärm). En spelare styr pappan Cody och den andra spelaren styr mamman May. I de olika pusslen som man möts av i spelet behöver en spelare göra en sak för att hjälpa den andra, och så bollas det fram och tillbaka.

Om spelet inte hade varit så välpolerat så hade det kanske känts som en enorm samling av minispel, men eftersom alla moment spelet igenom verkligen håller absolut toppklass känns allting sammanhållet och ständigt engagerande. Spelet är dessutom ofattbart långt, något som i sig också är imponerande.

Spelbanorna är nästan löjligt väldesignade och detaljerade genom hela spelet, oavsett om du befinner dig i ett getingbo i trädgården eller på en plattform ute i rymden.

Grafik och prestanda

Spelet släpptes ursprungligen till PlayStation 4 men har trots det en imponerande bra grafik och ett bra flyt i bilden. Laddningstiderna är snabba och miljöerna ser alltid övertygande ut.

Patch till PlayStation 5

Spelet är ursprungligen till PlayStation 4, men sedan PlayStation 5 släpptes bjuder Sony och Hazelight på en patch som automatiskt laddas ner när du installerar spelet på en PlayStation 5. Vi har spelat spelet helt och hållet på en PlayStation 5, och det ser mycket bra ut på vår OLED-TV — grafiken är helt klart uppfräschad sedan PlayStation 4, med betydligt högre upplösning och samtidigt bättre bilduppdateringsfrekvens.

Omdöme

Josef Fares beskriver It Takes Two som ett action-plattformsspel som kommer att blow your fucking mind, och jag kan utan tvekan säga att jag håller med till fullo. Den typen av problemlösning och spelmekanik som spelutvecklarna bjuder på i det här spelet är ingenting annat än otroliga, och de är dessutom riktigt roliga att spela. Det är imponerande på ett sätt jag aldrig upplevt tidigare.

Alla pussel kräver samarbete för att kunna lösas, och balansen mellan de två olika karaktärerna är helt perfekt; ibland är det Cody som får den svårare uppgiften av de båda, och ibland är det May. Min dotter kände att spelet ibland blev för svårt för henne — det är egentligen från 12 år och uppåt, så hon har en bit kvar — men då bytte vi bara karaktär så att det gick lättare att besegra exempelvis bossen vi befann oss vid.

Sammanfattningsvis är det här det mest utmanande och samtidigt belönande plattformsspelet jag har spelat, som verkligen gör skäl för sitt namn på ett imponerande bra sätt. Det finns inget annat betyg att ge det här spelet än full pott.

Se trailer

Om du är nyfiken på hur It Takes Two ser ut så kan du se på trailern här:

Betyg

It Takes Two PS4 får betyget 10 av 10.

Artikeln handlar om

It Takes Two PS4

It Takes Two, PS4

Här hittar du It Takes Two PS4 billigast:

249 kr
300 kr
399 kr
429 kr
Fredrik Lagnetoft
Skribent och utvecklare som spelar alla typer av spel, men helst plattforms-, äventyrs- och skräckspel.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.

    Kommentera den här artikeln