Unreal Engine 5 visas upp

Nästa generations grafik ser för första gången dagens ljus när Epic Games visar upp kommande Unreal Engine 5.

Webhallen » Ginza » Amazon »

Framåt julen 2020 lanseras nästa generations spelkonsoler från rivalerna Microsoft och Sony med Xbox Series X respektive PlayStation 5, så det är självklart ett gyllene tillfälle för spelutvecklarna att börja skylta med snygg grafik.

Att Epic Games och deras Unreal Engine varit populär och i framkant vad gäller teknik har stått klart ända sedan Unreal Tournament släpptes som utmanare till Quake-serien i slutet av 90-talet, men nu börjar det ta fart på allvar.

Imponerande demo

I demot som Epic Games har lagt upp på YouTube visas en typ av Tomb Raider-klon som helt i realtid ritar upp sinnessjukt verklighetstrogna miljöer med realistisk ljussättning.

Grafik är inte allt, men när det börjar närma sig de här nivåerna skulle det gå att göra i princip vad som helst i spelmotorn — till och med film.

Gratis att använda

Faktum är att Unreal Engine är helt gratis för dig som privatperson att använda och utveckla spel på; det är fritt fram att ladda ner hela biblioteket på Epic Games hemsida och börja koda spel — i samma motor som de professionella spelutvecklarna, alltså.

Skulle du sedan börja tjäna pengar på att sälja spel som du gjort med spelmotorn vill Epic ha 30 % av dina intäkter. Inte helt dumt, och en stor anledning till att de har blivit så himla stora.

Släpps 2021

Under våren nästa år, 2021, kommer Unreal Engine 5 att släppas i förhandsversioner till utvecklare. Därmed kommer vi alltså inte få några releasespel som bygger på spelmotorn till den nya konsolgenerationen, men framåt sommaren bör de första spelen dyka upp på marknaden.


Fredrik Lagnetoft
Skribent och utvecklare som spelar alla typer av spel, men helst plattforms-, äventyrs- och skräckspel.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.

    Kommentera den här artikeln