Skillnader mellan Switch och Switch Lite

Förra året fick Nintendos spelkonsol Switch ett småsyskon med namnet Switch Lite — men vad skiljer dem egentligen åt?

Webhallen » Ginza » Amazon »

Nintendo överraskade många när de släppte Nintendo Switch, där de kombinerade de två världarna med TV-spel och mobilspel med en helt unik hårdvara, där användaren själv kan växla mellan dem sömlöst genom att docka i eller docka ur sin Switch-enhet vid TV:n.

Smidigt som aldrig förr

Plötsligt kunde spelare ta upp sin spelkonsol och fortsätta spela helt sömlöst; om TV:n skulle bli upptagen av andra i familjen, eller om du bara ville gå iväg och spela i ett annat rum, var det alltså bara att lyfta upp enheten och gå iväg.

Det fanns dock en nackdel, och det var priset — Nintendo Switch kostar faktiskt mer än både Xbox One och PlayStation 4. Jag själv tycker att Nintendo Switch är värd varenda krona, men för de som inte håller med mig finns det nu en billigare variant med namnet Nintendo Switch Lite.

Frågan är bara vad Nintendo har behövt offra för att nästan halvera prislappen?

Nintendo Switch

Efter att ha haft en uppförsbacke med sin förra spelkonsol, Nintendo Wii U, lanserade det japanska spelutvecklingsföretaget slutligen uppföljaren Nintendo Switch i mars 2017, som snabbt blev en stor succé.

Skillnaden mot andra produkter var som sagt det faktum att det gick att både använda den som en bärbar spelkonsol och en stationär, tack vare en dockningsstation som kopplas till TV:n via HDMI. Men vilka fördelar har då den ursprungliga versionen jämfört med sitt småsyskon, Nintendo Switch Lite?

Fördelar med Switch

Till att börja med har bolaget inte tummat på hårdvaran på något sätt, utan det här är precis den modell de hade utvecklat och ville släppa på den breda marknaden.

Detta betyder att skärmen är större, att den går att använda i både dockat och bärbart läge och exempelvis att du kan spela mot kompisar redan med de medföljande kontrollerna (som tas bort och båda får varsin liten kontroll i handen).

Sammanfattningsvis:

 • Större skärm på Switch än Switch Lite
 • Dockningsstation till TV:n medföljer
 • Stöd för alla typer av spel, både handhållet och på TV
 • Automatisk inställning av ljusstyrka
 • Kontrollerna går att koppla loss för att spela flera personer
 • Det går att ladda kontroller om du köper till dem

Med det sagt finns det så klart även nackdelar med den ursprungliga modellen om man jämför med Switch Lite.

Nackdelar Switch

När allt kommer omkring finns det några områden där Switch ligger lite sämre till än sitt småsyskon Switch Lite, och även om det främst rör sig om att den väger lite mer och har lite kortare batteritid kan det högre priset vara avgörande för vissa familjer.

Nackdelar med Switch:

 • Högre pris än Switch Lite
 • Väger lite mer än Switch Lite, vilket för yngre barn kan innebära svårigheter att hålla i den längre stunder

För vissa är detta inget problem, men för andra kan det så klart vara skillnader som leder till att man bestämmer sig för den ena eller den andra modellen.

Nintendo Switch Lite

Så har vi alltså kommit till småsyskonet som nyligen lanserats; Nintendo Switch Lite.

Den mindre enheten såg dagens ljus under hösten 2019, och är alltså väldigt ny på marknaden just nu. När enheten släpptes blev många förvirrade och undrade vilken av modellerna man skulle köpa — speciellt när priset var så pass mycket lägre.

Som tur är fungerar Switch-spelen i stort sett lika bra på båda enheterna, och det finns faktiskt några fördelar med Switch Lite jämfört med den ursprungliga Switchen.

Fördelar med Switch Lite

Det finns faktiskt några områden där Switch Lite kan vara bättre för dig än Switch, exempelvis att den väger lite mindre — vilket gör den utmärkt att ha med på resan — samt att priset är betydligt lägre.

Alltså:

 • Väger mindre med sina 275 gram mot 398 gram som vanliga Switch väger
 • Lägre pris med riktpriset 2 290 kr mot 3 990 kr

För de som bara vill kunna spela Switch-spel i bärbart läge är alltså Switch Lite ett mycket bra alternativ.

Nackdelar Switch Lite

För den som är ute efter en portabel spelmaskin finns det inga direkt avgörande nackdelar med Switch Lite, men det är värt att känna till att det inte går att ta loss kontrollerna från enheten, och att du därför inte heller kan ladda några andra kontroller som du hade kunnat med en vanlig Switch.

Utöver det går det inte att koppla Nintendo Switch Lite till en TV via HDMI, eftersom den saknar den dockningsstation som medföljer till originalmodellen. Dessutom saknar den ljusavkänning och automatisk inställning av skärmens ljusstyrka.

Alltså:

 • Inga löstagbara kontroller ("Joy-Cons")
 • Om du köper till extra kontroller kan du inte ladda dem på en Switch Lite
 • Switch Lite går inte att koppla till en TV
 • Switch Lite saknar därför stöd för spel som kräver TV, exempelvis Labo
 • Mindre skärm på Switch Lite än på Switch
 • Ingen automatisk inställning av ljusstyrka

Som sagt, om du är ute efter en portabel spelmaskin och inte behöver koppla din Switch till en TV — och kanske heller inte spelar spel som Just Dance 2020 eller liknande som kräver många Joy-Cons — då är Nintendo Switch Lite ett bra köp för dig.

Spel som kräver TV

Som ni ser ovan går det alltså inte att spela spel som kräver TV på en Switch Lite — men vilka är det egentligen? Till att börja med gäller detta alla Labo-spelen, alltså där man bygger olika skapelser i Nintendo Labo i wellpapp för att sedan spela speciella spel, exempelvis VR.

Utöver det finns det inga spel som begränsas på grund av hårdvaran, däremot går det inte att spela dem för att du behöver köpa till extra spelkontroller; exempelvis Just Dance 2020 kan du inte spela utan att köpa till extra Joy-Cons, eller para ihop din smartphone med spelet.

Detta beror så klart på att det inte går att koppla loss spelkontrollerna — som kallas för Joy-Cons — från Nintendo Switch Lite på samma sätt som det går på storebror Switch.

Nintendo Switch 2019

Förra året släpptes en uppdaterad version av Nintendo Switch, som i butikerna på nätet kallades för Nintendo Switch 2019. Det väcktes många frågor när den här lanserades eftersom kunderna trodde att det släpptes en bättre Switch än den tidigare, ungefär som när PlayStation 4 Pro släpptes.

Så är dock inte fallet, utan det enda som skiljer den ursprungliga Nintendo Switch med den Switch som nylanserades 2019 är att den nya modellen har mer effektiv — och därmed mer energisnål — hårdvara, som därför tillåter längre batteritid än tidigare; så mycket som upp till 2,5 timme längre.

I den här jämförelsen har jag tagit dessa nya batteritider i beaktning för Nintendo Switch, eftersom Switch Lite också lanserades under förra året och därför också har bättre batteritid än vad den hade haft med äldre hårdvara.

Specifikationer

De fullständiga specifikationerna för både Switch och Switch Lite finns här nedanför, så att ni enkelt kan jämföra de båda enheterna och komma fram till vilken som passar er bäst.

Specifikation Switch Switch Lite
Lagringsutrymme 32 GB 32 GB
Storlek, BxHxD i cm 23.9 x 10.2 x 1.39 20.8 x 9.11 x 1.39
Vikt i gram 398 275
Skärmstorlek 6.2 " 5.5 "
Skärmupplösning 1280x720 1280x720
Batteritid i timmar 4.5 - 9 3 - 7
TV-koppling HDMI Nej
Skakfunktion Ja Nej
Rörelsekänslighet Ja Nej
Automatisk ljusstyrka Ja Nej
Kompatibel med LABO Ja Nej
Löstagbara Joy-Cons Ja Nej
Olika färger Nej Ja
Riktpris 3 990 kr 2 290 kr

Sammanfattningsvis är Nintendo Switch Lite ett utmärkt val för den som vill kunna spela Switch-spel för en billigare peng än vad storebror Nintendo Switch kostar, och som inte behöver kunna koppla den till sin TV. Perfekt för resan till och från skolan eller jobbet, med andra ord.

Nintendo Switch Lite finns dessutom i de olika färgerna mörkgrå, rosa, gul och turkos, så alla har möjlighet att välja den färg som passar dem bäst.


Artikeln handlar om

Nintendo Switch

Switch

Här hittar du Nintendo Switch billigast:

3177 kr
3290 kr
3290 kr
Nintendo Switch Lite

Switch Lite

Här hittar du Nintendo Switch Lite billigast:

2290 kr
2335 kr
2447 kr
2749 kr
2599 kr
Fredrik Lagnetoft
Skribent och utvecklare som spelar alla typer av spel, men helst plattforms-, äventyrs- och skräckspel.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.

  Kommentera den här artikeln