Fortnite borttaget från App Store

Epic Games försöker gå emot höga avgifter hos både Apple och Alphabet — men har fått nu blivit av med sin storsäljare Fortnite.

Webhallen » Ginza » Amazon »

Det mest populära spelet i världen just nu, Fortnite med över 350 miljoner registrerade spelare, har tagits bort från både App Store för iOS-enheter och Play Store för Android-enheter.

Anledningen är att Epic Games, som ligger bakom storsäljaren, har börjat erbjuda spelarna direktbetalningar i spelen för att försöka komma undan de höga avgifter spelbutikerna tar ut.

Både App Store och Play Store har en likadan modell, där spelutvecklarna får 70 % och plattformen tar 30 % av intäkterna.

Direktbetalning

Det Epic Games nu erbjuder i spelen är att spelarna kan välja mellan att betala exempelvis 9.99 euro genom App Store eller Play Store och att betala 7.99 euro direkt till Epic Games.

Epic tar betalt det de vill ha för produkten eller tjänsten spelaren köper, men tar ut mer än så för att täcka upp kostnader som butikerna tar ut.

Borde vara fritt

Epic Games strävar efter att det ska vara fritt för vilken utvecklare som helst att ta betalt på det sätt de önskar, utan att vara tvingade till att nyttja butikens eget betalsätt och den kostnad det innebär.

Huruvida Epic Games kommer få rätt eller inte återstår så klart att se. Det är ingen rättighet att finnas i varken App Store eller Play Store, vilket både Apple och Alphabet nu har visat genom att slänga ut Fortnite.

Osäkert resultat

Hur det blir i slutändan vet vi inte ännu, men antingen ger Epic Games upp och tar bort direktbetalningen, eller så går Apple och/eller Alphabet helt enkelt med på att tillåta andra sätt att betala.

Det som talar emot det senare är ju att hela upplägget för spelbutiker på nätet bygger på att det går att ha lönsamhet i exempelvis återkommande betalningar som prenumerationer i apparna.


Fredrik Lagnetoft
Skribent och utvecklare som spelar alla typer av spel, men helst plattforms-, äventyrs- och skräckspel.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.

    Kommentera den här artikeln